Hirsiz alarm sistemleri isyerlerinde, villalarda, fabrikalarda ya da evlerde hirsizlik gibi durumlar söz konusu oldugu zaman kisileri uyaran ve haber veren güvenlik sistemlerine verilen isimdir. Evlerin ve isyerlerinin olmazsa olmaz sistemlerinden olan hirsiz alarm sistemi her daim ihtiyaç duyulan temel sistemlerin basinda gelmektedir.
Günümüzde hirsizlik, gasp ve soygun gibi durumlarda müdahale yapilmasini kolaylastiran bu sistemler, gün geçtikçe teknolojinin de ilerlemesi sayesinde her geçen gün daha iyiye giderek kendini gelistiren uygulamalardir.
Kötü amaçli eylemleri önlemek ya da caydirmak için kullanilan hirsiz alarm sistemleri hirsizligin yapilmasi aninda alarmin devreye girmesini saglayan sistemlerdir.
Hirsizlik olaylarina karsi ev, isyeri ve fabrika gibi yerlerin olmazsa olmazi olan hirsiz alarm sistemleri temel olarak ikiye ayrilmaktadir. Bunlar kablolu ve kablosuz hirsiz alarm sistemleridir. Uygulama yapilacak olan alana göre degisiklik gösteren bu sistemlerin kendi özelliklerine göre avantajlari bulunmaktadir.
Kablolu hirsiz alarm sistemleri isminden de anlasilacagi üzere bir elektrikçi tarafindan uygulamasinin yapilmasi gereken sistemlerdir. Güvenilir ve oldukça saglam olan kablolu hirsiz alarm sistemleri kablosuz olanlara nazaran daha az bakim gerektiren sistemlerdir.
Her sistemin oldugu gibi kablosuz alarm sistemlerinin de eksi yönleri bulunmaktadir. Kablolu bir sistem oldugu için ve kablolarin gizli olmasi gerektigi için profesyonel bir kurulum yapilmasi oldukça önemlidir. Bu durumda yapilacak olan isin maliyetini arttirmaktadir. Kablolu hirsiz alarm sistemleri kontrol paneline bagli olan elektronik sensörler üzerinde çalismaktadir.
Kablosuz hirsiz alarm sistemleri, kablolu hirsiz alarm sistemlerine göre kullanim kolayligi saglayan ve kurulumu daha kolay olan sistemlerdir. Bu hirsiz alarm sistemleri genel olarak yeni kablolamanin yapilamadigi alanlarda yogun olarak kullanilmaktadir.
Tarihi bina ya da müze gibi korunmasi gereken önemli alanlar için kablosuz hirsiz alarm sistemleri oldukça kullanisli sistemlerdir. Bu sistemler radyo sinyalleri araciligi ile bir kontrol paneline bagli olarak pille çalisan sensörleri kullanarak çalismaktadir.
Kablosuz hirsiz alarm sistemleri kurulumu oldukça kolaydir. DIY (Kendin Yap Sistemler) kurulumu yapmasini bilen kisiler tarafindan kolaylikla kurulabilmektedir. Bu sistemin dezavantaji ise bu sistemlerin sensör pillerinin belli araliklar ile degistirilmesi gerekmektedir.
Hirsizlik alarm sistemlerinin nasil çalistigina bakacak olursak bu sistemler hirsizlik aninda alarm sistemini devreye sokarak çalisan sistemlerdir. Alarmin devreye girmesi ile içeride ve disarida sirenler çalmaya baslamaktadir. Bu eylem sonrasinda alarm takip merkezleri devreye girmektedir.
Hirsiz alarm sistemleri hirsizlik müdahalelerini caydirmaya ya da önlemeye yarayan en önemli sistemlerdir. Bu sistemin nelerden olustugunu bilmek gerekmektedir. Temel olarak hirsiz alarm sistemleri ana kasa, hareket dedektörü ve sifreleme panelinden olusmaktadir.
Ana kasanin içinde akü, trafo ve devre karti yer almaktadir. Trafoda 220 voltluk gerilim 12 Voltta düsürülmektedir. Bunun sebebi bu sistemlerde çalisma gerilimleri genellikle 12 Volttur. Akü ise elektrik kesintilerinin yasandigi durumlarda hirsiz alarm sistemin aksamadan çalismasini saglamaktadir. Devre kartinda ise iki önemli kisim bulunmaktadir. Bunlar ana islemci ve röledir.
Hirsiz alarm sisteminde bulunan sifreleme paneli ise alarm çalmasi durumunda sifrenin girilerek çalan alarm sireninin durdurulmasini saglayan paneldir. Ayrica bu panel ile alarm kurma ve kapama islemleri yapilmaktadir.
Hareket dedektörü ise hirsizlik aninda isi yayan ve hareket eden canli objelerin yaydigi isilar sayesinde yayilan isik parçalarini algilayarak harekete geçmektedir.
Sizlerde hirsizliga karsi önlem almak ve korunmak amaci ile hirsiz alarm seti seçenekleri arasindan seçim yaparak güvenliginizi üst düzeye çikarabilirsiniz.
Hirsiz alarm sistemleri; genel olarak ev, isyeri, fabrikalar, tarihi bina ve müzeler, oteller, hastaneler, kamu kurum ve kuruluslarinda meydana gelebilecek tehlikelere ve hirsizlik olaylarina karsi bulunan alanlari 7/24 koruyan sistemlerdir.