Biz Kimiz?
Hakkımızda
Çözümlerimiz
Zayıf Akım Sistemleri
Yangın Algılama ve Yangın Alarm sistemleri
Data ve Network Sistemleri
İletişim Sistemleri
Kartlı Geçiş Sistemleri
Tamamlayıcı Çözümler
0539 516 18 08
info@altinyildizproje.com
Bizimle İletişime Geçin
Biz Kimiz?
–
Hakkımızda
Data ve Network Sistemleri
–
Network Ürünleri
Data / Network Çözümleri
İletişim Sistemleri
–
Telefon Santralleri
Çağrı Merkezi
Video Konferans Sistemleri
IP/SIP/Analog Telefonlar
Bulut İletişim Çözümleri
Zayıf Akım Sistemleri
–
Acil Anons Sistemleri
Sistem Entegrasyon Yazılımları
Hırsız Alarm Sistemleri
Hemşire Çağrı Sistemleri
Acil Durum Aydınlatma ve Yönlendirme Sistemleri
Akıllı Ev ve Bina Otomasyonu Sistemleri
Güvenlik Sistemleri
Kartlı Geçiş Sistemleri
Yangın Algılama ve Yangın Alarm Sistemleri
Tamamlayıcı Çözümler
–
İnterkom Sistemleri
Merkezi Saat Sistemleri
TV Çözümleri
UPS Sistemi
Plaka Tanıma Sistemleri
Otopark Yönlendirme Sistemleri
Otopark Bariyer Sistemleri
Araç Altı Görüntüleme Sistemleri
RFID Çözümleri
Asansör Haberleşme Sistemleri
Tünel Haberleşme Sistemleri
Çit ve Çevre Güvenlik Sistemleri
IoT Çözümleri
Sıramatik Sistemleri
Müşteri Memnuniyet Anket Sistemleri
Enerji İzleme Sistemleri
Aydınlatma Otomasyon Sistemleri
Galeri
–
Çözüm Ortaklarımız
Video Galeri
İletişim
Telefon Santralleri
Telefon Santralleri
Altınyıldız Proje Danışmanlık
Telefon Santralleri Nedir?
Telefon santrali ayni ag üzerinde bulunan birçok telefonun bir merkeze bagli olarak iletisimi saglamak amaci ile gelistirilmis olan sistemlerdir. Bu sistemler gelen ve giden aramalari otomatik olarak yönlendirebilen sistemlerdir.
Telefon santral sistemleri telefon ile yapilan iletisimlerin en önemli kismini olusturmaktadir. Telefon santrali üretildigi ilk zamanlar da elle( manuel) kullanilan sistemlerdir. Geçmis dönemlerde arama yapilirken öncelikle operatöre baglanilmasi gerekmekteydi. Daha sonra ise görüsülmek istenen numara söylenerek baglanti yapilmasi beklenirdi.
Sonrasinda ise operatör yetkilisi arayan kisi ile aranilan kisinin baglantisini elle yaparak saglamaktaydi. Ilk çiktigi dönemlerde manuel olarak yapilan telefon görüsmeleri, günümüzde artik hat yönlendirmesini otomatik olarak gerçeklestiren telefon santral sistemleri ile yapilmaktadir.
Telefon Santralleri Nasil Çalisir?
Telefon santralleri sistemleri nasil çalisir sorusunun cevabina bakacak olursak öncelikle telefon santraline gelen elektrik akimi santralin güç ünitesine iletilmektedir. Güç ünitesi gelen elektrik akimini bütün santrale göndermektedir.
Sonrasinda ise elektrik akimi ana karta ulasmakta o da bu akimi islemciye iletmektedir. Burada bulunan islemci, telefon santral sisteminin merkezi konumundadir. Islemci üzerinde dahili numaralar ve santral ayarlari gibi bilgiler yer almaktadir.
Santralde yer alan islemci soketlere bagli olan telefonlara gerekli yönlendirmeleri yapmakta ve çagrinin yapilmasini saglamaktadir.
Telefon Santralleri Kurulumu
Telefon santrali kurulumu, iletisimin ana merkezi oldugu için özenli bir sekilde isinde uzman kurum ve kisiler tarafindan yapilmasi büyük önem tasimaktadir. Iletisimde trafigin aksamamasi için kurulum asamasinda dikkat edilmesi gereken bir takim hususlar bulunmaktadir.
Santral kurulumu asamasinda dikkat edilmesi gereken hususlara uyulmadigi takdirde iletisim asamasinda sorun yasanilmasi kaçinilmaz olacaktir. Eksik ya da yanlis kurulum yapilmasi çagri trafiginin de sorun yasanmasina sebep olmaktadir. Bu nedenle telefon santrali kurulumunda uzman teknik servislerden hizmet almaniz verim alabilmek adina oldukça önemlidir.
Kurulum asamasindan önce ilk olarak uzman ekipler tarafindan kesif yapilmasi gerekmektedir. Kesif ile beraber yer tespitini yapan ekipler için kurulum yapilacak alanin görülmesi oldukça önemlidir.
Telefon santrali kurulumu yapilacak olan alan için gerekli olan ve dikkat edilmesi gereken bazi detaylar vardir. Öncelikle kurulum yapilacak olan alanin direk günes isigina maruz kalmayan bir alan olmasi gerekmektedir.
Ayrica ekiplerin santral kurulumunu yapacagi yerin rutubet, nem gibi etkenlerden uzak olmasi önemlidir. Bunun disinda manyetik ve yüksek gerilim alanlarindan da uzakta olmasi büyük önem tasimaktadir.
Sistem odasina sahip olan isletmelerde telefon santrali kurulumu genellikle bu alana yapilmaktadir. Eger santral yere yakin bir alana kurulacak ise daha sonrasinda müdahaleye uygun olabilmesi için yerden en az 1 metre yüksek bir yere kurulumu yapilmalidir.
Önem teskil eden bir diger detayda tabi ki kurulumun yapilmadan önce elektrik baglantilarinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Gerekli ölçümlerde olmasina dikkat edilmelidir.
Telefon santrallerinin çalismasini engelleyen bir diger durumda tabi ki elektrik kesintileridir. Bu sebeple santrale akü baglantisi mutlaka yapilmasi gerekmektedir. Elektrik kesintisi yasanildigi durumlarda merkezi UPS biriminden santrale güç verilmesi gerekmektedir.
Harici ve dahili hat kablolamanin yapildigi sirada renk kodlamasi yapilmalidir. Daha sonraki asamada sablon çikarilmakta ve ona göre baglanti islemi uygulanmaktadir. Kablolarin uçlarinin priz ya da rozans ile baglanmasi gerekmektedir.
IP santral kurulumu ve montaji yapilirken santrale verilmis olan IP adres blogunda aga bagli olan cihazlar arasinda IP çakismasinin olmamasina dikkat edilmesi gerekir. Bu durum dikkate alinarak baglanti yapilmasi oldukça önemlidir.
Sistem kurulumunda IP telefon tercih edilecek ise yogun olan çagri trafigini kaldirabilecek bir switch üstüne IP telefonun birlestirilmesi gerekmektedir.
Telefon Santralleri Kullanim Alani Nedir?
Telefon santral sistemleri günümüzde firmalarin olmazsa olmaz sistemlerinden biridir. Büyük ve orta ölçekli firmalar için sirket içi haberlesmeyi saglayan ve kolaylastiran telefon santral sistemleri ile ücretsiz olarak görüsme yapilabilmektedir.
Ücretsiz görüsmeler kurulan yerel ag sistemi ile kolaylikla yapilabilmektedir. Sabit telefon üzerinden de yerel telefon aginin disinda kalan telefonlar ile de iletisim kurulabilmektedir. Kullanicilar kendilerine verilen abone numaralarini kullanarak aralarinda ya da dis hatlar ile kolaylikla iletisim saglayabilmektedir.
Randevu İste